Werk loslaten? Dit doe ik als psycholoog

Ja, ik heb zelf ook weleens moeite met het loslaten van werk. Als psycholoog houd ik me dagelijks bezig met de problemen van anderen, wat ik fijn vind – ik kan mensen helpen. Maar soms kan ik iets of iemand gewoon niet loslaten. Dan kom ik ‘s avonds thuis en kan ik niet ophouden met denken. Wat ik dan doe? Naar Marcus Aurelius luisteren.

“Doe elke handeling in je leven alsof het je laatste is”

Althans, herinneren wat Marcus Aurelius heeft gezegd. Als een van de meest bekende stoïcijnse filosofen uit de tweede eeuw én Romeinse keizer, wist hij als geen ander hoe belangrijk het was om te leven in het heden.

Hij leefde met een constante dreiging van oorlog en politieke intriges, dus ik gok dat ook hij soms zijn werk niet kon loslaten. Maar in plaats van te blijven piekeren, realiseerde hij zich dat het enige wat je echt hebt, het huidige moment is. Je kunt niet terug naar het verleden en je hebt geen controle over de toekomst.

“Confine yourself to the present,” zegt Marcus Aurelius in zijn werk Meditaties. Beperk jezelf tot het heden.

Werk loslaten met een mindfulness oefening in 7 stappen

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan, dat leven in het heden. Maar het kan helpen om mindfulness te oefenen. Hier is een oefening die je overal kunt doen (je kunt ook alleen stap 3 tot en met 7 doen):

  1. Ga ergens zitten. Zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Ga rechtop zitten (op een stoel of kussen) met beide voeten plat op de grond en je handen op je schoot.
  2. Focus op je ademhaling. Sluit je ogen en neem een paar rustige ademhalingen in door je neus en uit door je mond. Maak je ademhaling zo gelijkmatig mogelijk.
  3. Merk 5 dingen op die je kunt zien. Open je ogen en kijk om je heen. Merk vijf dingen op die je kunt zien. Dit kunnen dingen zijn zoals een pen op je bureau, een schilderij aan de muur of een plant in de kamer.
  4. Merk 4 dingen op die je kunt voelen. Sluit je ogen weer. Voel de ondergrond waar je op zit, de temperatuur van de lucht, het contact van je handen met je schoot of een kledingstuk dat je aan hebt. Merk vier dingen op die je kunt voelen.
  5. Merk 3 dingen op die je kunt horen. Luister aandachtig naar de geluiden om je heen. Dit kunnen geluiden zijn van het verkeer buiten of andere achtergrondgeluiden. Merk drie verschillende geluiden op.
  6. Merk 2 dingen op die je kunt ruiken. Als je niets direct kunt ruiken, denk dan aan geuren die je normaal gesproken zou herkennen, zoals koffie, bloemen of parfum.
  7. Merk 1 ding op dat je kunt proeven. Concentreer je op je tong en je mond. Dit kan de smaak hebben van de koffie die je net hebt gedronken of de banaan die je hebt gegeten.

Meer nodig dan alleen mindfulness?

Heb je meer hulp nodig met het loslaten van werk? Lukt het niet om zelfstandig je hoofd leeg te maken, of te genieten van je bedrijf of privéleven? Ik help al dertig jaar drukke ondernemers, leidinggevenden en directeuren met het hervinden van hun balans. Kennismaken? Plan een gratis introductiegesprek met me in.

een ballon die werk loslaten voorstelt
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook