Fief Macrander psycholoog mentor voor leiders van morgen
Mijn Filosofie Stoïcijnen
Leiderschapsprogramma The Macs Psycholoog filosoof mentor

ik ben fief

Ik ben psycholoog en mentor voor leiders van morgen. Ik heb ruim 30 jaar een praktijk als psycholoog en heb al menig leider mogen begeleiden in mijn praktijk. In velen van hen herkende ik mijzelf. Jaren geleden besefte ik, als eigenaar van twee bedrijven, dat ik steeds minder voldoening haalde uit mijn werk. Ik las alles wat ik kon vinden over doelen stellen, betekenisgeving, focus en filosofie en paste wat ik las ook direct toe.

Alles wat mij heeft geholpen, wat mij heeft gebracht waar ik nu ben, is onderdeel geworden van mijn leiderschapsprogramma’s om jou te helpen. Ik geef je het overzicht terug en de luchtigheid in je leven en werk. Dat doe ik samen met een stel eeuwenoude stoïcijnse filosofen. Ik gebruik filosofie als tool om handvaten te geven in de overdaad van vandaag. Een absolute ruggensteun die mij en veel anderen een hoop heeft gebracht.

mijn inzicht

Jarenlang runde ik een coaching- en therapiepraktijk. Begrijp me niet verkeerd, met veel plezier, maar steeds vaker ervaarde ik het als ‘gejakker’. Je zou misschien zeggen: dat moet voor een psycholoog toch zo te duiden zijn? Toch duurde dat even. Met nog steeds die enorme passie voor het vak was ik duidelijk toe aan een nieuwe stap. En die kwam onverwachts voort uit een goed gesprek dat ik had met een totaal onbekende.

Mijn avonturen kwamen op tafel en ik vertelde dat ik na mijn studie in de grootste gevangenis van Suriname werkte. Op het terrein had ik een kleine spreekkamer waar ik de mannelijke delinquenten sprak. Zonder bewaking. Toch ben ik nooit bang geweest. Naïef? Misschien. Ik schatte in dat angst me niet zou helpen. Toen ik dat zo vertelde – misschien een tikje onderkoeld – riep mijn gesprekspartner: ‘Nou, daar ging je dan maar mooi stoïcijns mee om!’ En BAM, dat ene woord, stoïcijns, dat pakte me bij de kladden. Vanaf toen heb ik me compleet in de stoïcijnen en hun filosofie ondergedompeld. En met die stoïcijnse inzichten op zak ging dan echt het roer om en was het begin van de leiderschap programma’s was geboren.

De meeste mensen die bij mij met een programma starten willen van a naar b. Ga maar na bij jezelf. Je wilt vermoedelijk snel geholpen worden en op je bestemming aankomen. Je hebt een probleem en zoekt de oplossing. De meeste mensen zijn ongeduldig in deze snelle, gejaagde wereld. In mijn programma’s krijg je de tools aangereikt om rust en ruimte vinden. Om de controle terug te krijgen.

Fief Macrander psycholoog mentor voor leiders van morgen

mijn filosofie

We leven in een tijd van grote verandering, onrust en beweging. Naast deze constante, vaak natuurlijke dynamiek is stil kunnen staan en weten waar je staat in het leven een manier om evenwicht te houden. En dat levert je zelfkennis, veerkracht, standvastigheid, rust, vertrouwen en overzicht op.

Stilstaan geeft je ook nieuwe ideeën en invalshoeken om jezelf, situaties en de wereld vanuit meerdere perspectieven te kunnen zien.

Historisch en filosofisch besef kan je hierbij helpen. Zoals het stellen van filosofische vragen en het toepassen van filosofische technieken om vervolgens bewuste keuzes te kunnen maken. Het is een manier om te groeien en verder te komen.

Als we investeren in persoonlijke ontwikkeling kunnen we betere leiders zijn en ons ook beter tot elkaar verhouden. Uiteindelijk komen we zo tot een betere wereld.