Onder een steen vandaan komen

Nu het langzaam lente wordt, lijkt het alsof we met z’n allen onder een steen vandaan komen.
 
Want wat hebben wij lang in het donker gezeten.
 
‌Een van mijn meest dramatische vriendinnen riep de afgelopen maanden vaak: ‘Komt er ooit licht in deze duisternis?!’
 
Het liefst lag ze de hele dag onder een dekentje, wachtend op betere tijden.
En zij was niet de enige.
 
‌De afgelopen maanden sprak ik veel mensen bij wie hun humeur beneden het nulpunt was gezakt. En zij refereerde al snel naar het vreselijke weer.
 
‌De zon hebben we ook nodig voor de aanmaak van vitamine D. En dit speelt weer een belangrijke rol bij de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij het reguleren van stemming, slaap en eetlust.
 
‌Maar zoals we inmiddels goed weten, is de zon in Nederland niet heel consistent(zacht uitgedrukt). En ook al doen we een zonnedans, smeken we, bidden we of dreigen we: het helpt niks.
 
Het enige waar we invloed op hebben, is de manier waarop we met het gebrek aan zon omgaan.
 
‌Zelf doe ik dat door geen verwachtingen te hebben en er niet vanuit gaan dat het weer mij goedgezind is. We hebben namelijk geen ‘recht’ op mooi weer. Dat weten we wel, maar soms worden we er toch chagrijnig om. Raar, toch!
 
Dus in plaats van een zuur gezicht op te zetten bij de zoveelste grijze lucht, kun je beter proberen om in harmonie met de wereld om je heen te leven.
 
‌Accepteren dat het weer onvoorspelbaar is. Dat het kan veranderen zonder waarschuwing. Dat het precies kan gaan regenen als jij naar buiten gaat.
En je daar dan niet tegen verzetten. Het als feit aannemen en er stoïcijns onder blijven.
 
‌Het fijne is dat je zo de vrijheid in je leven vergroot.
 
Je laat je niet kisten door het weer. Je laat je niet van slag brengen door een donkere dag. Want feitelijk kan dit niet jouw stemming bepalen.
Wat levert het op als je de dingen meer accepteert zoals ze op je afkomen?
 
Rust. Een vermindering van stress. Best waardevolle dingen.
 
‌Door te leren omgaan met onverwachte gebeurtenissen en tegenslagen kun je oefenen met veerkracht en gemakkelijker omgaan met toekomstige uitdagingen. Dat is toch mooi meegenomen!
 
‌Neem het gewoon zoals het is. Laat onnodig verzet los, en geniet van de magische momenten in het leven. Dat is de oefening voor deze week. Doe je met me mee?
 
‌(Dat wil trouwens niet zeggen dat je stoïcijns moet blijven als dan ein-de-lijk de zon doorbreekt en je je plek op de terrasjes kan veroveren. Daar mag je natuurlijk volop van genieten!)
Marcus Aurelius filosoof
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook