Wat een ex-slaaf ons leert over stress op werk verminderen

Meer dan 3 miljard euro per jaar. Dat kost het werkgerelateerd verzuim in Nederland. Een derde van dat verzuim is te wijten aan werkstress, en een op de vijf werknemers ervaart burn-outklachten. Hoog tijd om daar wat aan te doen. Epictetus, een stoïcijnse filosoof, leert ons hoe we stress op werk kunnen verminderen.

Minimalisme als leefstijl om stress op werk te verminderen

“Wealth consists not in having great possessions, but in having few wants.” – Epictetus

Ofwel: rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar uit het hebben van weinig behoeften

Dat is een van de wijsheden die Epictetus, een ex-slaaf en stoïcijnse filosoof uit de eerste eeuw, de wereld heeft meegegeven. Epictetus geloofde dat ware vrijheid zich in de geest bevindt, dat we ons niet moeten hechten aan materiële dingen en dat we ons enkel moeten focussen op dingen die binnen onze controle liggen, zoals onze gedachten en acties.

1. Laat zaken die buiten je controle liggen los

Als mens wil je graag controle over alles hebben. Je wilt zeker weten dat de trein gaat, dat er geen file staat, dat we op tijd werk van onze collega’s krijgen… Daarvoor gebruik je apps van de NS en de ANWB, weersvoorspellingen, projectmanagement software, etc.

Alleen, soms (vaak) gebeuren er dingen die buiten je controle liggen. Een collega wordt ziek, waardoor jij zijn taken over moet nemen. Of er loopt een rijtje ganzen over de snelweg, waardoor je in een dikke file komt te staan en te laat arriveert voor een belangrijke meeting.

Heel begrijpelijk dat je bloed dan iets hoger in de temperatuur klimt. Maar als je elke dag door dit soort dingen over de kook raakt, dan moet er iets veranderen. Je kunt natuurlijk ‘nee’ zeggen tegen werk waar je geen tijd of ruimte voor hebt (zie punt 2). Maar aan rondlopende ganzen en ziektes kun je niet zoveel doen.

Wat je wel kunt doen, is controle pakken over jouw gedachten en acties. De volgende keer dat je werkstress ervaart, vraag jezelf dan af of het binnen je controle ligt. Zo ja, verander er iets aan. Zo nee, neem een paar keer rustig adem, accepteer het en laat het los.

2. Focus op wat echt belangrijk is – en vergeet de rest

Om werkstress te verminderen, is het belangrijk om prioriteiten te stellen. We kunnen vaak niet alles op onze to-do-lijst doen. Voorkom onnodige overbelasting en richt je aandacht enkel op de dingen die het belangrijkst zijn. De rest streep je door of besteed je uit.

Leer dus ‘nee’ zeggen tegen niet-essentiële taken en verzoeken. Dat doe je zo:

  • “Bedankt dat je aan me gedacht hebt, maar ik kan het op dit moment niet oppakken.”
  • “Ik kan dit niet doen, maar misschien kan [naam collega] helpen.”
  • “Ik kan deze taak pas volgende week oppakken.”
  • “Ik waardeer het dat je me deze taak toevertrouwt, maar ik moet eerst mijn huidige projecten afronden voordat ik iets nieuws opneem.”

Meer hulp nodig om werkstress te verminderen?

Lukt het je niet om zelfstandig stress op werk te verminderen? Als psycholoog en ondernemerscoach help ik drukke managers, leidinggevenden en medewerkers om meer rust in hun hoofd te krijgen. Daarvoor gebruik ik verschillende technieken, waaronder technieken die zijn gebaseerd op de stoïcijnse filosofie. 

Spreekt dit je aan, boek dan nu een gratis kennismakingsgesprek met me in.

epictetus die ons helpt om stress op werk te verminderen
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook