Succesvolle CEO, maar leeg gevoel vanbinnen

Je hebt het goed voor elkaar. Je runt een succesvol bedrijf, je hebt een gezond lichaam, je hebt een fijn gezin of zorgzame partner. Toch knaagt er iets aan je. Een gevoel van doelloosheid, van innerlijke leegte. Daarin ben je niet de enige: zo’n 4 op de 10 Nederlanders ervaren angst- of depressieklachten, waaronder een leeg gevoel vanbinnen.

Wat kun je doen tegen een leeg gevoel?

Een gevoel van leegte hoeft niet iets negatiefs te zijn. Het kan een teken zijn dat je iets wil veranderen in je leven. Innerlijke leegte kan een signaal zijn dat je van je authentieke zelf afgedwaald bent.

Veel mensen zoeken in eerste instantie een oplossing voor hun lege gevoel in dingen die niet per se duurzaam of betekenisvol zijn: meer geld, een groter huis, een nieuwe auto, een ander land.

Wat wil een leeg gevoel vanbinnen zeggen?

Als je een duurzamere oplossing zoekt, kijk dan eens wat dat lege gevoel jou wil zeggen. Stel jezelf deze vragen:

  • Waar haal ik momenteel voldoening uit?
  • Besteed ik mijn tijd aan dingen die echt belangrijk voor me zijn?
  • Zijn mijn relaties waardevol of oppervlakkig?
  • Leef ik in lijn met mijn waarden en passies?
  • Wat negeer ik aan mijn eigen gevoelens en behoeften?
  • Hoe kan ik anderen helpen?

Richting in je leven vinden met de stoïcijnen

De stoïcijnen (filosofen uit de 3e eeuw v.Chr.) geloofden dat geluk en innerlijke rust voortkomen uit leven in overeenstemming met de natuurlijke orde van dingen door middel van wijsheid, moed, mindfulness, eenvoud en zelfdiscipline.

Het gaat erom dat we accepteren wat we niet kunnen veranderen en dat we actief leven volgens onze innerlijke waarden, in plaats van te streven naar externe goedkeuring of materiële bezittingen.

“Het is bevrijdend om te weten dat ik niet alles hoef te sturen, maar gewoon kan zijn, in het moment.”

Diederik, CEO van een succesvol techbedrijf, wordt gerespecteerd en bewonderd. Hij is 45 jaar, getrouwd met de liefde van zijn leven, en heeft twee goed presterende kinderen. Toch worstelde hij jarenlang met een leeg gevoel vanbinnen.

“Er was een tijd waarin ik me dagelijks doelloos voelde. Ik was en ben nog steeds enorm dankbaar voor mijn gezin, maar als persoon en mens, wist ik niet meer wat mij gelukkig maakte.”

“De zaak vergde veel van mijn tijd, en soms gaan dingen niet zoals je wil…daar kon ik erg slecht tegen. Als we thuis aan tafel zaten tijdens het eten, zat ik met mijn hoofd nog op de zaak. Ik dacht aan alle dingen die verkeerd konden gaan, en ik voelde me op gegeven moment gewoon uitgeput. Leeg.”

“Toen ik het Stoïcisme ontdekte, leerde ik om de dingen meer te accepteren zoals ze gaan, zoals ze zijn. Om meer mindful te zijn. Dat heeft me innerlijke rust gegeven, waardoor ik ook meer met mijn aandacht bij mijn gezin kan zijn. Het is bevrijdend om te weten dat ik niet alles hoef te sturen, maar gewoon kan zijn, in het moment.”

Kom in actie en versla dat lege gevoel vanbinnen

Als psycholoog en expert in het Stoïcisme help ik ondernemers en leidinggevenden bij het vinden van innerlijke rust, plezier en betekenis in hun leven. Wil je hier meer over weten? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in.

een zee die een leeg gevoel van binnen voorstelt
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook