Ik kan niet slapen door stress! Wat kan ik doen?

Ik kan niet slapen door stress, weet jij hoe ik dat kan oplossen?” vroeg een klant laatst aan me. Hij heeft een veeleisende baan als topmanager bij een groot bedrijf en neemt zijn werk vaak mee naar huis. ‘s Avonds zit hij vaak nog in zijn e-mail te kijken.

Niet bepaald ontspannend, dat beseft hij zich nu ook. Uiteindelijk hebben onderstaande tips hem geholpen om beter te slapen.

1. Stop met vechten

Dat ronddraaien in bed, gefrustreerd raken, boos worden zelfs… Herkenbaar waarschijnlijk, maar het helpt je niet. Het is vechten tegen iets wat je niet kunt veranderen. Als je je bedenkt dat de ideale omstandigheden om in slaap te vallen ontspanning vereisen, dan krijg je met vechten precies het tegenovergestelde.

Door te accepteren dat je niet kunt slapen en te zeggen tegen jezelf: ‘Ik kan niet slapen door stress, en dat is oké’ laat je al een groot deel van je huidige weerstand los. Je stopt met vechten en dat creëert ruimte voor ontspanning.

2. Schrijf je zorgen op

Er zijn verschillende redenen waarom we ‘s avonds nog met onze e-mails bezig zijn. Soms hopen we op een verlossend antwoord van een collega of leidinggevende. Soms hopen we op een nieuwe bestelling, iets wat onze zorgen wegneemt. Iets wat ons beter doet voelen.

Of misschien duik je niet in je e-mails, maar blijf je gestrest omdat je niet kunt ophouden met malen. Je geniet niet van het avondeten, je maakt misschien ruzie met je partner of je verstopt je in een tv-serie. En wat merk je wanneer je je hoofd op het kussen legt? Dat je zorgen drie keer harder om aandacht schreeuwen.

Om dat echt los te laten, helpt het om ‘s avonds de dingen op te schrijven waar je je zorgen over maakt. Vervolgens doe je dit:

  • Verdeel je zorgen in twee categorieën: dingen die binnen je controle liggen en dingen die buiten je controle liggen.
  • Laat bewust de zaken los die buiten je controle liggen. Werk van een collega waar je op wacht? Je kunt het wel tien keer vragen, maar of het eerder komt, heb je vaak niet in de hand.
  • Focus op wat je zelf kunt beïnvloeden. Te veel hooi op je vork genomen? Kijk wat je kunt schrappen. Wat is het belangrijkst? Wat kan nog even blijven wachten? 

Opschrijven van je zorgen helpt om je gedachten te ordenen en te ontspannen voordat je gaat slapen. Dat is wetenschappelijk bewezen.

Grote blokkades tackelen we samen

Loop je tegen grotere blokkades aan en lukt het je niet in je eentje om meer rust in je hoofd te krijgen? Als psycholoog en ondernemerscoach help ik leidinggevenden om de balans weer te vinden. Maak een afspraak met me voor een gratis kennismakingsgesprek.

man die denkt: Ik kan niet slapen door stress!
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook