Je adviseur is dichterbij dan je denkt….

Je adviseur is dichterbij dan je denkt..
 
Ben jij zo iemand die een ander goed kan adviseren?
 
Als er iets speelt bij een collega, vriend of kind, weet jij precies hoe je iemand uit de put kan helpen.
 
Maar, als er iets bij jezelf gebeurt, dat ineens een stuk lastiger is.
 
Herkenbaar?
 
Een klant van mij is leidinggevende van een team van 20 mensen. Hij wordt op handen gedragen, omdat hij altijd klaarstaat voor zijn medewerkers en hij ze bij problemen met de juiste vragen weer op weg kan helpen.
 
Zijn medewerkers zeiden over hem: ‘Hij blijft altijd aardig en als ik zijn kamer uitloop, zie ik het probleem anders en weet ik precies wat mij te doen staat.’
 
Wat mensen niet weten, is dat hij zijn eigen problemen op het werk meeneemt naar huis en zelfs naar zijn bed. ‘s Nachts ligt hij regelmatig te piekeren over hoe hij de boel moet oplossen.
 
Hoewel hij zo’n goede raadgever voor zijn mensen is, lukt het hem vaak niet om zelf een ander perspectief te vinden – en zit hij vast in zijn gepieker.
 
De stoïcijnen hebben hier weer een geweldige tip voor. Zet een timer op 10 minuten. Beschrijf een probleem waar je die dag tegen aanliep of waar je morgen tegenaan kan lopen.
 
Vervolgens schrijf je oplossingen op, zonder al te kritisch te zijn. Belangrijk is dat je schrijft in de derde persoon, dus in de hij/zij-vorm! Waarom? Het dwingt je om een ander perspectief aan te nemen. Om afstand te nemen. De juiste vragen te stellen.
 
Probeer het eens! Veel plezier!
De Stoïcijnse Drieluik Fief Macrander
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook