Een mentale vitamine is altijd meegenomen

We zitten al op meer dan 20 mentale vitamines !

Te beluisteren op Fief’s podcast.
En ik ben benieuwd. Heb je er al eentje in praktijk kunnen brengen?
Of heb je ze ingenomen in de hoop dat het vanzelf gaat werken?
Helaas werkt het net zoals met je lichamelijke gezondheid. We kunnen pillen slikken die werken, maar om echt gezond te blijven, moeten we toch ook zelf aan de slag. Door een beetje gezond te eten en te bewegen.
Zo werkt het bij deze stoïcijnse vitamines ook. Het kan je een handje helpen om op een andere manier naar dingen te kijken, maar het echte werk moet je zelf doen.  Daarvoor heb je discipline nodig.
Je weet zelf waarschijnlijk hoe moeilijk het is om gewoontes te doorbreken. Meer gaan bewegen, stoppen met roken of drinken.
Poeh, dat is niet makkelijk. Ik heb het zelf ook meegemaakt. Ik ben vaak in de verleiding gekomen om weer te beginnen. Op een onbewaakt moment is een glas lekkere wijn zo gevuld.
Dus je moet jezelf scherp houden. Dat wil zeggen dat je, zeker in het begin, dagelijks bezig bent met wat graag wilt veranderen of leren.
Hierover heeft Seneca, een van de stoïcijnse filosofen, meer dan 2000 jaar geleden al een stukje geschreven. Vitamine 1 ging over het onderscheid maken waar je invloed op hebt en waarop niet. Vanaf het moment dat je de deur uitstapt, vraag je dan steeds af: heb ik hier invloed op of niet?
Heb je je trein gemist en moet je een half uur wachten? Stap je in je auto en sta je vervolgens in een ellenlange file? Trekt een klant zich toch terug na veel 5-en en 6-en? Belt een vriend op het laatste moment af voor een etentje?
Niets zal de situatie veranderen, hoe graag je ook wilt.  Het accepteren en je herpakken is wat wel mogelijk is. Train jezelf om je dagelijks af te vragen: heb ik hier invloed op of niet?
Zo nee, dan heb je een keuze. Een keuze om zelf de baas te zijn over je eigen geluk en gemoedsrust.

Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook