Zeg adios tegen gepieker en spijt

Lig jij weleens wakker omdat er te veel gedachten door je hoofd gaan? Gedachten over dingen die eerder die dag zijn gebeurd en waar je spijt van hebt?
Over dat je scherper uit de hoek bent gekomen dan nodig,dat je geïrriteerd hebt gereageerd op iets wat eigenlijk helemaal niet zo erg was?
Jan, een klant van mij, had een wekelijks overleg met zijn mensen. Op maandagochtend kwamen ze bij elkaar om de week door te nemen.
Elke week liep het overleg uit, elke week vlogen de onderwerpen kriskras door elkaar heen, elke week brak hij het overleg met een onvoldaan gevoel af.
Het kwam hem na een aantal weken zo zijn keel uit, dat hij iedereen die aanwezig was eens even flink op zijn nummer zette. Even luchtte dat op, maar ‘s avonds verweet hij zichzelf dat hij impulsief en bovenmatig emotioneel had gereageerd. Maar gedane zaken nemen geen keer. Wat er is gebeurd, is gebeurd. Hoeveel we er ook over piekeren, het gaat het verleden niet veranderen. Wat we beter kunnen doen, is reflecteren op wat we hebben gedaan. Leren van onze fouten. Ons voorbereiden om het in de toekomst anders te doen. Je hoeft jezelf zeker niet op je donder te geven. Kom met compassie je fouten onder ogen, zodat je daarvan kunt leren.
Epictetus, een van de stoïcijnse filosofen, stelde zichzelf drie vragen in de avond:

  • waar ben ik in de fout gegaan?
  • Wat heb ik goed gedaan?
  • Wat staat mij, op dit moment, nog te doen?

De stoïcijnen hebben de basis gelegd voor wat nu populair is: journaling of dagelijkse aantekeningen maken. We weten inmiddels dat deze manier van reflecteren veel voordelen heeft, zoals het verhelderen van je gedachten, jezelf beter leren kennen, het verminderen van stress. En het zorgt ervoor dat je gepieker over spijt los kunt laten.
Begin er eens mee. Stel jezelf die drie vragen. Maak er geen eindeloos to-do lijstje van, maar gebruik het in je streven om een beter mens te zijn en niet te blijven hangen in spijt

 

integer benaderen
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook