Het nut van vooruit kijken

In een steeds veranderende maatschappij is het belangrijk mee te bewegen en anticiperen. Het gevaar van een goede tijd is dat we vergeten te anticiperen op mindere tijden. In de hosanna-sfeer heeft niemand de behoefte daaraan te denken, en al helemaal niet om โ€œcrisisplannenโ€ klaar te hebben, mocht alles in elkaar klappen. De meest succesvolle leiders in de wereld wachten niet totdat iets gebeurt, ze zijn constant aan het anticiperen. Maken plannen voor slechtere tijden; zijn er klaar voor. Ook als het niet gebeurt, lopen zij geen risico. Door dit te doen hebben ze een enorme voorsprong op hun concurrenten. Zoals je zakelijk gezien, kunt voorbereiden op lastige economische tijden, dienen echte leiders ook mentaal voorbereid te zijn op wat er gaat komen. Evalueer je jezelf, ook in goede tijden? Kan je jezelf kritisch bekijken om erachter te komen dat een aantal dingen beter kunnen? Zoals uit onderzoek blijkt: mensen zijn geen geboren leiders, leiders worden gevormd. Als je om je heen kijkt, wordt de nadruk gelegd op positief denken, zodat je de goede energie naar jezelf toe trekt. Los dat het natuurlijk prima is je ergens op te verheugen, kun je je afvragen of dit echt de beste manier is om je voor te bereiden op de toekomst. Want eigenlijk betekent dat dat je ook voorbereidt op worstcasescenarioโ€™s. Dat maakt je weerbaar en veerkrachtig en het zorgt ervoor dat je rustig blijft als de pleuris uitbreekt. Op deze manier hoef je je niet overweldigd te voelen, omdat je er al bent geweest, de boel hebt bedacht en hier al op hebt geanticipeerd. Dit voorbereiden op alles wat er fout kan gaan, klinkt misschien negatief, maar het tegendeel is waar! Je kunt op deze manier rustig en rationeel blijven juรญst wanneer dat echt nodig is. De ๐˜๐—ฒ๐—ฐ๐—ต๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ธ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ป๐—ฒ๐—ด๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ ๐˜ƒ๐—ถ๐˜€๐˜‚๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ komt van de stoรฏcijnen. Zij gebruikten dit om toekomstige, mogelijke situaties te analyseren en dan pas in actie te komen.

Het nut van vooruit kijken
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook