Stoïcijns leiderschap

Er wordt weleens gezegd: stoïcijnen hebben geen emoties of willen hun emoties zoveel mogelijk onderdrukken of verbergen. De media wakkert dit misverstand nog wat verder aan. Zien we een staatshoofd met een emotieloos hoofd bij een tumultueuze bijeenkomst zitten dan roepen we al snel: wat zit die er lekker stoïcijns bij! Kijk naar de voormalig Duitse bondkanselier Merkel. Het woord stoïcijns is bij haar meerdere keren gevallen. Op YouTube staan verschillende filmpjes waar Merkel naast Trump staat en zij geen spier vertrekt (erg grappig trouwens) ondanks de behoorlijk vreemde opmerkingen van Trump. Omdat zij emotieloos of onverschillig overkomt, betekent dat dan dat de stoïcijnse Merkel geen emoties heeft?

𝗘𝗺𝗼𝘁𝗶𝗲𝘀
Emoties spelen juist een belangrijke rol bij de stoïcijnen. Wel maken ze onderscheid tussen ongezonde emoties zoals boosheid, angst, jaloezie en gezonde emoties zoals blijdschap, genot en verdriet. Hoewel ze bepaalde emoties als ongezond bestempelden, juichten ze het 100% ervaren van alle emoties toe. Als je je emoties onderdrukt, gaan deze vaak een eigen leven leiden en komen zij vroeg of laat naar buiten, volgens de stoïcijnen. We herkennen dit misschien wel uit onze eigen leven. Laatst vertelde een manager mij hoe hij was uitgevallen naar een collega. Het bleek dat hij zich al een tijdje had ingehouden om de goede vrede te houden. Er was heel wat damage control nodig om hun relatie weer te herstellen.

𝗚𝗿𝗼𝗲𝗶
Het heeft ook geen zin je emoties te ontkennen, want je verandert daarmee de situatie niet. Daarnaast loop je anders een belangrijk punt van de stoïcijnen mis: als je je emoties niet onderkent, kun je er ook niet van leren. Je wilt onderzoeken waarom je boos wordt, wanneer en waarop precies. Zodat je eraan kan werken of zelfs helemaal niet boos te worden. Het gaat erom dat je durft te accepteren dat je maar mens bent met alle gekkigheid en ongezonde emoties en hiermee leert omgaan. Op deze manier zorgen we ervoor dat onze zakelijke en persoonlijke besluiten en acties doordacht zijn en in lijn zijn met wie we zijn in plaats van ons te laten meevoeren door onze emoties…

Stoïcijns leiderschap
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook