De bollen

Jan, een ondernemer waar ik gesprekken mee heb, zat met zijn bedrijf in zwaar weer. Een aantal grote klanten waren om diverse redenen plotseling weggevallen. Klanten waarmee hij kon lezen en schrijven, waar hij zijn bedrijf mee had opgebouwd. Ineens stond hij met lege handen. Het voelde alsof de vastigheid onder zijn voeten was weggeslagen. Zijn bollenbedrijf had hij letterlijk met eigen handen opgebouwd. Hij vertelde met passie en betrokkenheid over “zijn” bollen. Zijn werknemers voelden als familie. Hij had ook hele goede tijden meegemaakt, maar nu… Hij zag alles wat hij opgebouwd in zijn hoofd verdwijnen, zag voor zich dat hij vaste medewerkers zou moeten ontslaan, de bank bij hem zou aankloppen… Het drama in zijn hoofd was niet te overzien. En dat zorgde ervoor dat Jan niet meer sliep, piekerde en radeloos zocht naar mogelijkheden het tij te kunnen keren. De kunst is om juist in dit situaties de rust te bewaren, overzicht te krijgen. Juist de vaart eruit te halen ipv op volle toeren verder gaan. Ook als het op volle toeren doorgaan vooral in je hoofd afspeelt. Jan had al zijn mensen bij elkaar geroepen en open kaart gespeeld hoe het bedrijf ervoor stond. Daar had hij durf voor nodig, gewend om alles alleen op te knappen voelde dat als een zwakte. Achteraf was hij heel blij met de stap. Zijn mensen waren niet in eerste plaats bang hun baan te verliezen. Ze wilde “het” of eigenlijk hun bedrijf redden. En waren bereid hiervoor iets in te leveren zoals een deel van hun salaris. Samen hebben ze het gered en is de rust in het bedrijf weer teruggekeerd. En is Jan een wijzere leider geworden met meer rust. Je afvragen als mens én als leider: “Wat is wijsheid?” Dit is één van de belangrijkste stappen wanneer je in zwaar weer terechtkomt. Wijsheid is te ontwikkelen door te leren luisteren, vragen te stellen en te leren van anderen, ervaringen, boeken.

Wat is wijsheid
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook