De gans

De ochtend begint precies zoals ik het graag wil: vroeg opstaan en met een kop koffie rustig de krant lezen. Er staat niet op het programma en ik dacht nog: wanneer komt dat nou nog voor? De enige afspraak die ik vandaag heb, is bij de tandarts. Lang geleden al een afspraak gemaakt. Ik stap mijn auto in en kijk op de klok. Ik heb nog genoeg tijd. Drie straten verder hoor ik aan de rechterkant van mijn auto een enorme klap. Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel en zie een gans op de weg zitten. Roerloos met zijn lange hals zo recht als een kaars. Razendsnel gaan er allerlei gedachten door mijn hoofd: leeft hij nog, zou hij nog kunnen vliegen, is hij gewond enโ€ฆ.moet ik omdraaien en kijken hoe het met hem is? Wetende dat ik dan de afspraak met de tandarts wel kan vergeten. En weer maanden moet wachten voor een volgende. Ik besluit om te draaien. De discussie in mijn hoofd om te stoppen en besluiten terug te gaan. Te doen wat voor mij het goede is. Hoe vaak staan we zakelijk en privรฉ niet voor een dilemma? Eerlijk zijn tegen een collega of het vermijden, gaan voor de snelle winst, ten koste van anderen, of aan je langetermijnvisie vasthouden? Zoals stoรฏcijn Marcus Aurelius zegt: “๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ถ๐—น ๐—ด๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฑ๐—ถ๐˜€๐—ฐ๐˜‚๐˜€๐˜€๐—ถ๐—ฒฬˆ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐˜„๐—ฎ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ผ๐—ผ๐—ป ๐—ถ๐˜€. ๐—ช๐—ฒ๐—ฒ๐˜€ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ผ๐—ผ๐—ป.” Ps. De gans bleek bij aankomst bij de vogelopvang helaas te zijn overleden.

Marcus Aurelius filosoof
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook