Gebruik je obstakels als brandstof

Hij zag het helemaal voor zich: het komende jaar zou hij zijn nieuwe business op de kaart zetten. Hij had ruim de tijd genomen om zich goed voor te bereiden. Nú was hét moment om te gaan vlammen en ervoor te gaan. Dit werd een succes en niets stond hem in de weg.

Het was wat een ondernemer me laatst vertelde. Maar op weg naar dat succes was hij zoveel obstakels tegengekomen dat hij op het punt stond het bijltje erbij neer te gooien. Hij werd er somber van en bespeurde bij zichzelf nog maar weinig van zijn eerdere energie. Hij voelde zich verlamd. Aan de tegenslagen leek maar geen eind te komen.

Obstakels komen we allemaal tegen
Wat hij ervaarde is wat we allemaal tegenkomen. Soms zijn het tastbare obstakels: de inzakkende economie (en een daardoor kelderende omzet) of hoge werkloosheid (waardoor het maar niet lukt om een baan te vinden). Maar soms is het ook een onzichtbare hand die je naar beneden lijkt te trekken, waardoor er maar weinig uit je handen komt.

Die obstakels zijn niet exclusief voor jou neergelegd. Ze zijn van alle tijden en iedereen krijgt ermee te maken. Hoe makkelijk het leven van een ander er soms ook uitziet. Nou heeft iedereen zijn eigen obstakels, maar onze reacties hierop zijn vrijwel hetzelfde: we ervaren angst, frustratie, verwarring, hulpeloosheid, depressie of woede.

Er zijn ook mensen die er op een verbazingwekkende manier mee omgaan. Mensen die tegenslagen in hun voordeel weten te gebruiken. Misschien komt daar wel het gezegde ‘niet voor één gat te vangen zijn’ vandaan. Wat doen zij anders?

Hoe ging Margaret Thatcher met obstakels om?
Neem nou grote voorbeelden als Theodore Roosevelt, Thomas Edison en Margaret Thatcher. De tegenslagen die zij ervaarden hebben hen juist gevormd. Ze gebruikten hun tegenslagen om vooruit te komen. Obstakels werkten als brandstof om hun ambities te voeden. Maar ook om goede eigenschappen te ontwikkelen, zoals creativiteit en veerkracht. Of geduld, nederigheid, moed en vindingrijkheid.

Laat jij je door tegenslagen ontmoedigen? Jammer, want dat zou een gemiste kans zijn. Een andere manier om met je obstakels om te gaan is ze anders te kaderen en te waarderen. Je kan namelijk zelf bepalen wat je met een obstakel doet. Bedenk dat er altijd een alternatieve route is die je brengt waar je wilt zijn. Kortom:

  • Ga ervan uit dat belemmeringen bij het leven horen, ook de grote.
  • Als ze dan toch op je pad komen, grijp je kans om ervan te leren.
  • Denk aan de belemmeringen waar onze voorouders mee te maken hebben gehad, zoals oorlogen, hongersnood etc. Zet je eigen obstakels hiermee in perspectief.

Laat obstakels je niet op de kop zitten, maar draai ze om!

Gebruik je obstakels als brandstof tatcher
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook