Je kop erbij houden of anders gezegd: focussen

De dag begint en je lijstje van “dit moet vandaag echt af” is lang. Je gaat zitten en dan begint het. Na een paar afgestreepte taken verslapt je aandacht. Je energie zakt in en er gebeurt nog maar weinig. Gefrustreerd haal je de zoveelste kop koffie – hopelijk helpt dat. En dat terwijl je werk af moet, deadlines gehaald moeten worden (of al verstreken zijn) en je je nu echt eens moet gaan verdiepen in dat ene onderwerp.

Herkenbaar? Hoe houd jij je kop erbij als het echt nodig is? Met andere woorden: hoe houd je de focus vast?

Op internet kwam ik een uitleg over focus tegen: “proces van luisteren naar wat je lijf je aanreikt’ en ‘dat er dan op een heel diep niveau verandering kan komen, je organisme weet zelf hoe dat moet”.

Bij mij is dat nog nooit gebeurd. Lijkt me wel lekker trouwens. Dat alleen door naar je lichaam te luisteren als vanzelf verandering ontstaat. Uit meer dan twintig jaar ervaring met cliënten kan ik echter concluderen dat focus een kwestie van werken is, in plaats van wachten op wat je lichaam zegt.

Een knellende schoen en trek in chocola
Want juist dat afgaan op je lichaam maakt dat je vaak juist niet doet wat je moet doen. Dat je juist niet focust. Een knellende schoen, trek in chocola, een vermoeid gevoel, verveelde en gefrustreerde gedachten. Signalen van het lichaam te over die maken dat we ons dus niet kunnen focussen.

Focussen is een pittige opgave en het blijkt dat we het in de loop der jaren steeds lastiger vinden. Uit een onderzoek door het National Center for Biotechnology blijkt dat we ons in 2015 slechts 8,25 seconden ergens op konden richten. Terwijl het bijzonder belangrijk is dit goed te kunnen. Anders gebeurt er namelijk helemaal niets, noppes, nada, niente. En we willen juist dat er wél wat gebeurt.

Vooral als je onder grotere druk komt te staan, raakt je focus in de knel. Denk aan het plotseling wegvallen van belangrijke opdrachtgevers, tegenvallende omzetresultaten, plotselinge ziekmeldingen, mensen op sleutelposities die ontslag nemen of als je zelf mensen moet ontslaan. Juist dan is het belangrijk dat je rustig blijft en dat je de noodzakelijke stappen zet en maatregelen treft. Als de nood aan de man is, is het van belang om actief te handelen, met focus.

Hoe zorgen we er dus voor dat we ons ook onder druk niet laten afleiden door andere zaken, die er op dat moment niet toe doen? Dat we juist op die cruciale momenten in beweging komen en ons kunnen blijven focussen? Ik geef je wat tips.

Tip 1: ken je eigen smoezen
Ken je eigen “smoezen”. We hebben allemaal onze eigen smoezen. Hoe beter je ze kent, des te alerter je bent op deze “duivelse” uitvluchten. Ze komen op als je echt moet gaan doen wat je moet doen. Voorbeelden van mijn smoezen?

 • Ik moet eerst m’n mailbox opruimen.
 • De zon schijnt nu, morgen misschien niet meer.
 • Ik kan het beter morgen doen.
 • De boog kan niet altijd gespannen zijn.
 • Ik ben gewoon iemand die zich slecht kan focussen.
 • Iemand moet z’n verhaal wel goed presenteren, anders haak ik af.
 • Ik ben er nog niet klaar voor.
 • Dit kan wel even wachten.

Ontmasker ze op tijd, lach erom en doe wat je moet doen.

Tip 2: weet waar je mee bezig bent
Als je je wilt focussen, begin dan met jezelf en je werk serieus te nemen. Werk je voornamelijk op de automatische piloot? Grote kans dat je focus in de loop van tijd afneemt. Doe je veel werk waar je het nut niet van weet? De afleiding is dan snel gevonden om je te richten op wat anders.

Focus heeft te maken met motivatie. Als je je ergens op wilt richten en je ziet het nut er niet van in, dan maak je het jezelf wel heel erg moeilijk. Zorg ervoor dat je weet waar je mee bezig bent en doe dat wat bijdraagt aan waar jij heen wilt. Je zal merken dat je focus toeneemt! Heb jij je werkzaamheden al eens gescreend op nut en noodzaak?

Tip 3: roep jezelf tot de orde
Veel mensen willen dat het leven niet teveel inspanning vraagt. Leuke, makkelijke en gezellige dingen doen, zonder bezig te hoeven zijn met de lastige zaken. Daar is niets mis mee, maar wil je jezelf blijven ontwikkelen, dan is de moeilijke weg onontkoombaar. Wil jij aan de slag met jezelf, daag jezelf dan uit om ook de moeilijke of vervelende weg te bewandelen. Zonder discipline en hardship kom je niet verder.

Sterk jezelf. Denk aan die topsporter die dag in dag uit, jaar in jaar uit uren heeft toegewerkt naar die ene race tijdens de Olympische Spelen. Deze persoon heeft heel wat ontberingen ondergaan met focus en volharding. Of denk aan oorlogen die in het verleden zijn gevoerd en onder welke omstandigheden soldaten hebben gestreden. Laat dit een inspiratie voor je zijn. En wees eerlijk, dat wat jou te doen staat, is hiermee vergeleken een makkie.

Dus waar wacht je nog op?

Tip 4: de 3 R’s
Als je moe bent, honger hebt of je zit te werken met een berg puinhoop om je heen, dan maak je het jezelf wel erg moeilijk. De 3 R’s op een rij:

 • Zorg voor Rust. Slaap voldoende en let op je ademhaling.
 • Reinheid: zorg voor een opgeruimde werkruimte, een overzichtelijke mailbox en geen onnodige afleidingen in je buurt.
 • Zorg voor Regelmaat: maak een dag- week- en maandplanning. Zet hierin ook wanneer je wilt ontspannen en bewegen.

Kortom, focussen is hard werken, maar het loont. Doen dus.

Paul Fief Macrander psycholoog voor leiders leiderschapsprogramma
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook