Een azijnpisser in je team? Alleen maar fijn

Ben je net lekker op gang met je team, komt die ene collega met zijn negatieve scenario’s weer om de hoek. Terwijl jullie net de beste ideeën aan het uitwerken waren, en iedereen zich er vol positiviteit en enthousiasme in wilde storten.

De azijnpisser komt met vragen als: “Hebben jullie wel hieraan gedacht? Maar stel je nou voor dat?” Of: “Ik weet niet of dit nou wel zo’n goed plan is. Ik vind dat jullie te hard van stapel lopen”, etc.

Hulde aan de eeuwige partypoeper
Poeh, wat een partypoeper. Klopt, de nadruk ligt inderdaad op de “worst case scenario’s”. Maar die partypoeper is wat mij betreft een geschenk uit de hemel op dat moment. Het is namelijk het type mens dat vooruit kijkt. Iemand die anticipeert op wat kan er gebeuren.

De bezwaren van deze mensen worden vaak vroegtijdig de kop ingedrukt om zo niet het feestje van de onbegrensde positiviteit te verpesten. Vaak wordt niet stilgestaan bij een strijdplan aan de hand van deze scenario’s.

Tijd dus om de azijnpisser te eren en deze juist bij je plannen en ideeën te betrekken. Laat hem alle bezwaren opsommen en werk dit vervolgens uit tot een anticipatieplan. Zo staan jullie steviger in je schoenen, mocht één van de scenario’s uitkomen. “Plotseling” overvallen worden door onvoorziene omstandigheden is dan verleden tijd!

Fijn een azijnpisser verhalen door Fief Macrander
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook