Fief Macrander psycholoog mentor voor leiders van morgen
Mijn Filosofie Stoïcijnen
Leiderschapsprogramma The Macs Psycholoog filosoof mentor

ik ben fief

Niet lullen, maar poetsen. Uit zo’n gezin. Mijn vader, helaas te vroeg overleden, was een echte militair met het adagium aanpakken en gaan. Stilzitten was dus geen optie. Opgeven was geen optie. Voor elk probleem was een oplossing. Sporten, werken en leren. Door weer en wind met de fiets naar school, ziek zijn was een hoge uitzondering.

Met deze achtergrond ligt in mijn werk de nadruk op praktisch en nuchter. Het moet wel ergens toe leiden, een resultaat hebben. We kunnen namelijk lang over iets praten, maar uiteindelijk moet er toch iets gebeuren?! Anders verandert er niets.

Zowel voor je persoonlijke en zakelijke leven. Als ondernemer kun je lang twijfelen, met een bepaald onbestemd gevoel rondlopen, allerlei vragen hebben: er klopt iets niet, maar wat? Hoe komt het toch dat het plezier in werken minder wordt? Hoe komt het toch dat ik weinig zin heb de laatste tijd?

Naast de nadruk op doen, heb ik gelukkig ook geleerd dat stilstaan, verdiepen in anderen en jezelf vragen stellen belangrijk is. De grootste verandering was voor mij toen ik op een stelletje eeuwenoude (stoïcijnse) filosofen stuitte.

Filosofie heeft nooit mijn weg gekruist. Ik dacht altijd dat het te vaag was, “bomen” over zaken waar ik niet veel mee kon. Maar laat deze filosofie nou heel praktisch zijn! Perfect voor mensen die resultaatgericht zijn, praktisch ingesteld en nuchter met zaken willen leren omgaan.

Ik heb (bijna) alle boeken over deze filosofie gelezen en deze direct toegepast (je kent mij inmiddels een beetje). En als ondernemer, manager en mens heeft mij dit in vele opzichten geholpen. 

En inmiddels vele andere ondernemers.

mijn inzicht

Jarenlang runde ik een coaching- en therapiepraktijk. Begrijp me niet verkeerd, met veel plezier, maar steeds vaker ervaarde ik het als ‘gejakker’. Je zou misschien zeggen: dat moet voor een psycholoog toch zo te duiden zijn? Toch duurde dat even. Met nog steeds die enorme passie voor het vak was ik duidelijk toe aan een nieuwe stap. En die kwam onverwachts voort uit een goed gesprek dat ik had met een totaal onbekende.

Mijn avonturen kwamen op tafel en ik vertelde dat ik na mijn studie in de grootste gevangenis van Suriname werkte. Op het terrein had ik een kleine spreekkamer waar ik de mannelijke delinquenten sprak. Zonder bewaking. Toch ben ik nooit bang geweest. Naïef? Misschien. Ik schatte in dat angst me niet zou helpen. Toen ik dat zo vertelde – misschien een tikje onderkoeld – riep mijn gesprekspartner: ‘Nou, daar ging je dan maar mooi stoïcijns mee om!’ En BAM, dat ene woord, stoïcijns, dat pakte me bij de kladden. En met die stoïcijnse inzichten op zak ging dan echt het roer om en was het begin van programma The Macs was geboren.

De meeste mensen die bij mij met een programma starten willen van a naar b. Ga maar na bij jezelf. Je wilt vermoedelijk snel geholpen worden en op je bestemming aankomen. Je hebt een probleem en zoekt de oplossing. De meeste mensen zijn ongeduldig in deze snelle, gejaagde wereld. In mijn programma’s krijg je de tools aangereikt om rust en ruimte vinden. Om de controle terug te krijgen.

The Macs exclusief Stoïcijns leiderschapsprogramma

mijn filosofie

We leven in een tijd van grote verandering, onrust en beweging. Naast deze constante, vaak natuurlijke dynamiek is stil kunnen staan en weten waar je staat in het leven een manier om evenwicht te houden. En dat levert je zelfkennis, veerkracht, standvastigheid, rust, vertrouwen en overzicht op.

Stilstaan geeft je ook nieuwe ideeën en invalshoeken om jezelf, situaties en de wereld vanuit meerdere perspectieven te kunnen zien.

Historisch en filosofisch besef kan je hierbij helpen. Zoals het stellen van filosofische vragen en het toepassen van filosofische technieken om vervolgens bewuste keuzes te kunnen maken. Het is een manier om te groeien en verder te komen.

Als we investeren in persoonlijke ontwikkeling kunnen we betere leiders zijn en ons ook beter tot elkaar verhouden. Uiteindelijk komen we zo tot een betere wereld.