Barst je weleens in woede uit of erger je je aan ieniemienie dingen? Haalt een collega het bloed onder je nagels vandaan? Boos worden is niet prettig. Zeker niet op werk. Maar of je nu boos wordt of juist verdrietig, er zijn technieken om je emoties beter te reguleren. In dit artikel deel ik 3 emotie-regulatie oefeningen met je, gebaseerd op het Stoïcisme.
Wat is het Stoïcisme?
Het Stoïcisme is een filosofie uit de Griekse oudheid die zich richt op het ontwikkelen van innerlijke rust en veerkracht. Ik ben daar zelf een aantal jaar geleden mee in aanraking gekomen, en het heeft het leven van mij en mijn klanten significant verbeterd.
De kern is dat je in overeenstemming met de natuur leeft, en weet dat je niet altijd controle hebt over wat er om je heen gebeurt, maar wel over hoe je daarop reageert.
3 emotie-regulatie oefeningen gebaseerd op het Stoïcisme
1. Negatieve visualisatie
Met negatieve visualisatie stel je voor wat er allemaal mis kan gaan in een bepaalde situatie. Dat lijkt misschien stressvol, en niet bepaald bevorderlijk voor je innerlijke rust, maar vertrouw me, het werkt.
Door bewust na te denken wat er mis kan gaan, verminder je de schok als het echt gebeurt. Je hebt er immers rationeel over nagedacht, je worst-case scenario’s uiteengezet en daar oplossingen voor bedacht.
Daarnaast helpt het om meer te waarderen wat er uiteindelijk echt gebeurd, voor wat je al hebt. Want je beseft dat dingen ook slechter hadden kunnen uitpakken. Zo wordt je minder vatbaar voor angst, teleurstelling en stress.
2. Dichotomie van controle
Maak twee categorieën: eentje met dingen waar je wel controle over hebt, en eentje met dingen waar je geen controle over hebt. Dit kun je voor elke situatie toepassen. Heb je een deadline op werk, maar is een collega te langzaam met het aanleveren van belangrijke informatie?
Je kunt je collega bellen, mailen, appen of op een andere manier achter zijn broek aan zitten. Maar heb je echt controle over wanneer hij het inlevert? Nee. Heeft het dan zin om je bloeddruk te verhogen en je op te winden over zijn traagheid? Nee.
Frustratie, angst en machteloosheid ontstaan vaak wanneer je controle probeert uit te oefenen over iets waar je geen controle over hebt. Het is dus vrij eigenlijk onlogisch. Door te focussen op wat je wel kunt beïnvloeden, blijf je emotioneel stabieler.
3. Memento Mori
Memento Mori, ofwel ‘herinnering aan de dood’, klinkt niet heel gezellig. Maar het helpt enorm goed om te realiseren wat nou precies belangrijk is in jouw leven. En dat helpt weer om je minder druk te maken over de kleine, onbelangrijke dingen – of zelfs de belangrijke dingen.
Het idee is dat je bewust nadenkt over de vergankelijkheid van het leven. Over de dood. Want dat is iets wat bij het leven hoort, en wat we moeten accepteren, willen we volledig kunnen genieten van dit leven. Door regelmatig te reflecteren op het feit dat je tijd op deze aarde beperkt is, kun je dagelijkse irritaties of overmatig nadenken verminderen.
Je raakt dan minder snel overweldigd door negatieve emoties, en het helpt je om dingen meer los te laten. Dit is wat mij betreft een van de beste emotie-regulatie oefeningen die er zijn, maar je moet er wel klaar voor zijn.
Samen aan het werk?
Vind je het te spannend om het zelfstandig te doen? Neem contact op met me, dan begeleid ik je graag verder.