Gouden tip voor een gezonde werk-privé balans

Hoe is jouw werk-privé balans? Controleer jij op vakanties je e-mails? Bel je nog even snel iemand van de zaak op je vrije dag? Tja… Ik maak me er ook weleens schuldig aan, hoor. Het zijn maar kleine dingen, alleen het kan ertoe leiden dat je nooit echt kunt ontspannen.

Het risico van te veel werk en te weinig plezier

Maar ontspanning is belangrijk om gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Een klant van mij, Sarah, is manager bij een groot bedrijf. Ze kwam laatst bij mij, omdat ze al weken lang niet goed kon slapen. Haar hoofd maakte overuren en ze maalde over elk klein dingetje, zelfs over wat ze had gezegd tegen een collega tijdens een informeel gesprek.

Kortom, ze voelde zich niet goed. Daarnaast had ze regelmatig ruzie met haar partner, omdat ze elkaar op de zenuwen werkten. Ik vroeg naar haar routines. Hoe laat begint ze met werken, hoe laat stopt ze? Neemt ze de tijd om te eten in de pauzes of zit ze achter de computer met een boterham?

Je raadt het misschien al, ze at inderdaad vaak aan haar bureau. Ze begon om half acht ‘s ochtends en kapte pas om een uur of negen ‘s avonds. Vijf dagen per week. Op zondagavond checkte ze haar e-mail, om zich voor te bereiden op de rest van de week.

Risico’s van een slechte werk-privé balans

Dit is een routine die veel leidinggevenden hebben. Dat zie ik telkens terugkomen in mijn praktijk. Wat ik ook bij mensen zie, en wat de risico’s nu eenmaal zijn van een slechte werk-privé balans, is dit:

  • Emotionele, fysieke en mentale uitputting.
  • Gevoelens van leegte en verminderde motivatie.
  • Hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, obesitas, en een verzwakt immuunsysteem.
  • Slaapproblemen, hoofdpijn en maagklachten.

Te veel werken en te weinig ontspanning kan leiden tot een verlies van contact met jezelf. Je kunt vergeten wat je belangrijk vindt, wat je passie is. Wat je gelukkig maakt.

Hoe kunnen we die balans dan shiften, zonder controle op ons werk te verliezen?

Gouden tip voor een gezonde werk-privé balans

Apatheia: overstoordheid

Stel je voor dat je een plekje in jezelf hebt, waar je altijd terechtkunt om tot rust te komen. Zelfs op de drukste momenten. De stoïcijnen noemen dat apatheia: onverstoordheid, of helderheid van geest. Het is te vergelijken met een staat van innerlijke rust, wat er ook om je heen gebeurt.

Om dat te bereiken, is het belangrijk om dagelijks momenten van rust te pakken, desnoods op de wc. Een paar minuten rustig ademhalen. Je aandacht in het moment houden. Of een wandeling in de natuur maken. Dat helpt je om afstand te nemen van de hectiek van je werk en te focussen op wat echt belangrijk is. Om te zien wat prioriteit heeft.

Het doel is niet om op elk moment van de dag in een staat van apatheia te verkeren, dat is onhaalbaar – tenzij je in het bos gaat wonen en heel de dag mediteert. Maar bouw zo’n momentje dagelijks voor jezelf in, en voordat je het weet heb je de balans weer gevonden.

Samen de balans tussen werk en privé verbeteren?

Als ervaren psycholoog help ik je om een betere werk-privé balans te ontwikkelen. Pak de controle weer terug over je leven en neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

stenen die een goede werk privé balans voorstellen
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook