Altijd boos en geïrriteerd? 3 tips voor verlichting

Ik ben altijd boos en geïrriteerd, maar kan er niets aan doen,’ zei een van mijn klanten laatst. Nu is boosheid inderdaad een vrij intense, dominante emotie, alleen klopt het gelukkig niet dat we er niets aan kunnen doen. In dit artikel leg ik uit wat voor impact boosheid kan hebben en geef ik je 3 tips om je irritatie los te laten.

De impact van boosheid op je omgeving

Mijn klant weet wat voor impact zijn hardnekkige boosheid en irritatie op anderen heeft. Als CEO geeft hij leiding aan honderden mensen, waarvan sommigen hebben aangegeven niet comfortabel te zijn met de negatieve sfeer die af en toe in de wandelgangen hangt – vooral als hij er loopt.

Tja, iemands boosheid kan tot vervelende situaties leiden:

  • Heb je een bedrijf? Je boosheid kan het lastig maken voor medewerkers om hun creatieve input te delen. Ze kunnen zich ontmoedigd en onzeker voelen, waardoor hun productiviteit afneemt en het ziekteverzuim toeneemt.
  • Ook kunnen er thuis problemen ontstaan tussen jou en je partner, vrienden of kinderen.

De impact van boosheid op je gezondheid

Hoewel het heerlijk bevrijdend is om je boosheid op een veilige manier de vrije loop te laten (tijdens het sporten, of door in je kussen te schreeuwen: ‘Ik ben altijd boos en geïrriteerd, aaargh!’), is opgekropte woede niet goed voor je gezondheid

Net als chronische stress kunnen constante woede en irritatie leiden tot:

  • Verhoogde bloeddruk
  • Verhoogd risico op hartproblemen
  • Verhoogde afgifte van cortisol (‘het stresshormoon’), wat vervolgens kan leiden tot gewichtstoename, een verzwakt immuunsysteem, burn-out en/of spijsverteringsproblemen
  • Pijn in het lichaam of hoofd door spierspanning

Daarnaast grijpen veel mensen, die niet weten hoe ze hun emoties moeten reguleren, naar andere middelen, zoals drugs en alcohol – wat leidt tot nog meer gezondheidsproblemen.

3 tips voor als je altijd boos en geïrriteerd bent

1. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Er zijn dingen die je niet kunt veranderen. Je kunt gefrustreerd raken over een medewerker die zich ziek meldt, of over een trein die is vertraagd. Maar kun je die dingen daadwerkelijk beïnvloeden op dat moment? Of is je frustratie zinloos?

Stel jezelf de vraag: ‘Wat kan ik hieraan doen?’ Als het antwoord ‘niets’ is, laat het dan los.

2. Neem afstand van je emoties

Wanneer je boos of geïrriteerd bent, neem dan een stap terug. Dit betekent niet dat je je emoties moet negeren, maar kijk ernaar vanaf een afstand. Hoe zou je deze situatie zien als je iemand anders was? Zo krijg je een ander perspectief en kun je rationaler reageren.

3. Praat erover

Het helpt om je gevoelens te delen met iemand die je vertrouwt. Of het nu een vriend, familielid of een psycholoog is: het uiten van je frustraties werkt verlichtend. 

Als ervaren psycholoog en ondernemerscoach geef ik je bovendien nieuwe inzichten en praktische handvatten die je helpen om beter met je boosheid om te gaan.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in

Herken je jezelf in bovenstaand verhaal? Neem contact met me op voor meer informatie. Of maak direct een gratis afspraak voor een kennismakingsgesprek om te kijken hoe ik jou kan helpen.

afbeelding die hoort bij 'Ik ben altijd boos en geïrriteerd' blogpost
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook