‘Waarom word ik zo snel boos?’ vroeg een cliënt laatst aan me. Ze kan snel boos worden om kleine dingen, en ik help haar nu om vaker de rust te bewaren. Maar zij is niet de enige die weleens uit haar slof schiet. Zo’n één op de vijf vrouwelijke werknemers ervaart burn-out klachten, waardoor hun irritatie-drempel aanzienlijk lager is.
Snel boos worden: de oorzaak
Een van de meest voorkomende oorzaken van woedeaanvallen op de werkvloer is een verhoogd stressniveau. Chronische stress, overmatige werkdruk of persoonlijke problemen kunnen ertoe leiden dat je sneller geïrriteerd raakt en boos wordt om kleine dingen.
Dat zie ik bij mijn cliënten en bij mezelf. Wanneer ik te lang ben doorgegaan en niet regelmatig mijn rust pak, kan ik al boos worden wanneer de trein een halve minuut te laat is. Binnensmonds vervloek ik dan de NS en baal ik ervan dat ik niet met de auto ben gegaan. Neem ik wel de auto, vervloek ik de files en baal ik ervan dat ik niet de trein heb genomen.
Hoe stop je met boos worden om kleine dingen?
Wat mij helpt, en waarmee ik ook mijn cliënten help, is onderscheid maken tussen de dingen waarover ik wel of geen controle heb. Boosheid ontstaat vaak wanneer je gefrustreerd raakt over zaken waar je geen invloed op hebt.
Dus merk je dat je je kookpunt rap nadert? Stel jezelf dan de vraag: is dit iets waar ik controle over heb? In het geval van de NS: kun jij beïnvloeden hoe laat de trein echt aankomt? Tenzij je de trein bestuurt, lijkt het me van niet.
In plaats van mijn woede te laten zegevieren, richt ik mijn energie op wat ik wel kan beïnvloeden. Ik laat mijn afspraak weten dat de trein vertraging heeft; dat is het enige wat ik zelf in de hand heb. Communicatie. En verwachtingsmanagement.
En ja, ik kan de volgende keer een trein eerder pakken. Alleen, dan kunnen er nog dingen gebeuren die ik niet in de hand heb. Wanneer ik merk dat ik geïrriteerd raak, probeer ik mezelf drie dingen af te vragen:
- Is dit iets waar ik controle over heb?
- Is dit probleem over een week of een maand nog steeds belangrijk? Want vaak zijn de kleine dingen waar we boos om worden niet eens belangrijk in het grotere geheel.
- Wat kan ik doen om dit probleem te verhelpen in plaats van te focussen op de fout?
Concrete acties om boosheid te verminderen
Natuurlijk lukt het soms ook niet om de rust te bewaren. Wat kun je dan doen om je reacties in de toekomst beter te managen en je boosheid te verminderen? Deze drie acties:
- Ruimte creëren. Dit doe je door bewust adem te halen. Adem rustig in door je neus en uit door je mond. Maak eventueel een zuchtend geluid wanneer je uitademt. Dat helpt om je lichaam te kalmeren en je boosheid weg te laten vloeien.
- Dagelijks reflecteren. Hoe kun je de volgende keer anders reageren? Oordeel hier niet over jezelf en accepteer dat je ook maar een mens bent.
- Focus op oplossingen. Wanneer je boosheid voelt opkomen, bedenk je dan wat je kunt doen om het probleem te verhelpen. Laat de woede gaan en maak ruimte voor creatieve oplossingen.
Meer controle over je emoties
Als ervaren psycholoog help ik je om stress beter te hanteren, je irritatie te verminderen en meer plezier uit je werk te halen. Laat je woede niet de overhand nemen – neem vandaag nog contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.