‘Nu even niet!’ schreeuwt Jan uit volle borst tegen Marieke, zijn collega. Jan trekt het niet meer. Hij heeft zoveel aan zijn hoofd de laatste tijd, dat ene verzoekje van Marieke kan er echt niet meer bij. Is dit een normale reactie? Of is het een van de vele emotionele burn-out symptomen?
Een burn-out voorkomen is beter dan genezen
Kijk, elk mens zit er weleens doorheen. Ik ook. Als ik een paar nachten niet goed heb geslapen of me heb opgewonden over werk, dan raakt mijn lontje ook steeds korter. Het is een teken dat ik rust moet nemen. Sommige mensen doen dat echter niet en die komen dan bij mij terecht, omdat ze tegen of in een burn-out zitten.
Maar de herstelperiode van een burn-out kan lang duren, soms wel een jaar of langer. Het is dus essentieel dat je op tijd aan de bel trekt. Herken je jezelf in onderstaande symptomen? Neem dan nu contact met me op. Als psycholoog en ondernemerscoach help ik je om snel de balans weer te vinden.
Meest voorkomende emotionele burn-out symptomen op de werkvloer
Dat gevoel dat je elk moment uit je vel kunt springen. Voorheen was er nooit wat aan de hand, je kon dingen rustig oplossen. Maar nu? Nu word je ineens boos om de kleinste dingen. Verhoogde prikkelbaarheid is een van de meest voorkomende symptomen van emotionele uitputting, psychische vermoeidheid of burn-out.
Dit zijn enkele symptomen van burn-out die je bij jezelf kunt merken én bij anderen. Als je merkt dat je medewerkers emotioneel uitgeput raken, kun je eveneens contact met me opnemen.
- Chronische vermoeidheid. Zelfs voordat je dag is begonnen, ben je al moe.
- Verminderde motivatie. Dagelijkse taken voelen aan alsof je een berg moet verzetten.
- Het gevoel dat niets goed genoeg is. Je hebt het idee dat jij niet goed genoeg bent of dat je werk niet goed genoeg is.
- Concentratieproblemen. Je bent vaak afgeleid of je kunt geen beslissingen nemen.
- Verhoogde prikkelbaarheid. Het is snel heet onder je voeten.
- Afname in productiviteit. Je hebt geen zin meer om te werken, dus ben je minder productief.
- Verhoogd verzuim. Je meldt je vaker ziek, omdat je je ziek voelt of omdat je niet naar werk wilt.
- Negatieve houding. Je krijgt een negatieve of cynische houding, terwijl je eerst misschien juist positief was ingesteld.
- Minder betrokkenheid. Je interesse in persoonlijke groei, sociale contacten of activiteiten neemt af.
- Emotionele uitbarstingen. Je hebt moeite met je emoties onder controle houden, je huilt snel of wordt snel boos.
- Fysieke klachten. Ook fysieke klachten, zoals hoofdpijn, maagklachten, hartkloppingen of spierpijn, kunnen een gevolg zijn van emotionele uitputting.
Gratis kennismakingsgesprek inplannen
Loop niet langer door met bovenstaande symptomen. Plan een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek met me in om te zien wat ik voor je kan doen.