Wat een vol hoofd echt zegt (en wat je eraan kunt doen)

Heb je een vol hoofd, dan gaat er van alles door je heen. Die gedachten zijn vaak chaotisch, overweldigend en moeilijk te ordenen. ‘Wat als…?’ is een veelvoorkomende gedachte. ‘Ik ben niet goed genoeg’ is ook bijzonder populair. Maar wat zegt je volle hoofd nou eigenlijk echt?

Symptomen van een vol hoofd

Een vol hoofd kan verschillende symptomen hebben. Het lijkt misschien alsof je watten in je hoofd hebt. Je vergeet wat een collega zojuist aan je vroeg. Je staat bij de kaasboer en je kunt niet beslissen welke kaas je wilt. Of je kunt niet stoppen met piekeren.

Een rijtje van mogelijke symptomen:

  • Je kunt je niet concentreren
  • Je kunt bepaalde informatie niet oproepen
  • Je gedachten racen van hier tot gunter
  • Je kunt geen simpele (of moeilijke) beslissingen maken
  • Je hebt last van negatieve gedachten
  • Je raakt snel geïrriteerd of gefrustreerd
  • Je maakt je overmatig zorgen
  • Je hebt het gevoel dat alles te veel is
  • Je voelt je meer somber, verdrietig of hopeloos dan normaal
  • Je hebt hoofdpijn of spierpijn in je nek en schouders
  • Je bent altijd moe, zelfs nadat je goed hebt geslapen
  • Je hebt moeite met slapen of slaapt te lang door

Mogelijk (zelfsaboterend) gedrag van mensen met een vol hoofd

De symptomen zijn vaak ook te zien in iemands gedrag. Je stelt dingen uit omdat je niet weet waar je moet beginnen, je vermijdt situaties of verantwoordelijkheden die stress veroorzaken, je maakt meer fouten. Of je hebt geen zin in sociale uitjes. 

Wat je drukke hoofd eigenlijk probeert aan te geven

Stel je voor. Je hebt een apparaat dat je precies vertelt wat er mis is met je, wat je nodig hebt en wat je moet doen om je weer goed en energiek te voelen. Net zoals een OBD-II scanner voor auto’s.

Zo’n apparaat heb je ook: je lichaam. Herken je jezelf in de symptomen van een vol hoofd? Dat is een signaal dat je rust moet nemen. Een vol hoofd betekent dat je te veel taken op jezelf hebt genomen en te veel stress ervaart.

Die stress kan komen door externe omstandigheden, zoals een hoge werkdruk of spanningen in je relaties. Het kan ook door interne factoren komen, zoals perfectionisme, moeite met ‘nee’ zeggen (people-pleasing), onverwerkte emoties, of moeite met loslaten.

Wat je kunt doen om meer rust in je hoofd te krijgen

“You have power over your mind – not outside events. Realize this, and you will find strength.” – Marcus Aurelius

Soms is het een kwestie van ontspanning op te zoeken om een vol hoofd leeg te maken. Soms moet je dieper duiken. Kijken naar je patronen, praten met een psycholoog (kennismaken?), tijd besteden aan zelfontwikkeling. 

In mijn werk als psycholoog gebruik ik inzichten uit de stoïcijnse filosofie. Die quote hierboven, van Marcus Aurelius (een van de meest bekende Stoïcijnse filosofen), geeft de kernboodschap van de Stoïcijnen weer: dat je enkel controle hebt over je eigen gedachten en acties. Niet over externe omstandigheden.

Om je hoofd leeg te maken, kun je even gaan zitten. Neem de tijd om je gedachten bewust te observeren. Laat negatieve gedachten los en accepteer waar je bent. Alles wat buiten je controle ligt, laat je los. 

Word een meester in de kunst van het loslaten

Al meer dan dertig jaar lang help ik leidinggevenden, ondernemers en directeuren om meer rust te creëren in hun hoofd. Om meer plezier te ervaren in hun werk – en in hun privéleven. Heb jij hier ook behoefte aan? Boek dan nu een gratis kennismakingsgesprek met me om te zien wat ik voor je kan doen.

afbeelding van kunstwerk dat een vol hoofd suggereert
Share:
E-mail
LinkedIn
WhatsApp
Facebook